Taaltips

Taaltips

Het zijn soms de details die het doen. Door het kiezen van de juiste woorden kun je net dat laatste beetje verschil maken. Aanbestedingszaken heeft 5 schrijftips voor je opgesteld.

1. De beoordelingscommissie

In de beoordelingscommissie zitten vaak medewerkers van de aanbesteder die direct of indirect te maken hebben met de opdracht. Dit kan een beleidsverantwoordelijke budgethouder zijn, maar ook medewerkers die in de uitvoering verantwoordelijk of afhankelijk zijn voor de opdracht. De medewerkers in de beoordelingscommissie hebben doorgaans een verschillende achtergrond, maar bezitten wel materiedeskundigheid. Ze zitten te wachten op uw inhoudelijke aanpak!

2. Je of u

Tutoyeren of niet? Het hangt van de aanbesteding. De toon van de aanbestedingsstukken en de Nota van Inlichtingen kan je mogelijk enige richting geven. Daarnaast kan ook het type opdracht een indicatie geven. Bij een consultancy-opdracht ligt een formele benadering eerder voor de hand.

3. Schrijf uniform

Wanneer je eenmaal een keuze hebt gemaakt tussen je of u, blijf dan bij deze keuze. Dit geldt ook voor woorden als ‘projectverantwoordelijke’ of ‘eindverantwoordelijke’. Wees consistent!

4. Gebruik dezelfde woorden

Let goed op welke woorden de aanbesteder gebruikt in haar aanbestedingsstukken. Door dezelfde woorden te gebruiken sluit jouw aanbod gevoelsmatiger beter aan bij de uitvraag van de aanbesteder.

5. Vermijd vaagtaal

Wees in de inschrijving concreet en duidelijk. Vermijd woorden die weinig zeggen. Notuleren.nl heeft een overzicht gemaakt van woorden die je beter niet meer kunt gebruiken: https://onzetaal.nl/nieuws-en-dossiers/poll/het-ergste-jeukwoord-op-kantoor/P40

Gerelateerde artikelen

Geen antwoord gevonden of wilt u meer weten?

Neem contact met ons op voor meer informatie.