Je sterkste concurrent

Hoe versla je jouw sterkste concurrent bij aanbestedingen?

Natuurlijk toets je bij de bestudering van de aanbestedingsstukken al hoe geschikt jouw organisatie is voor deze opdracht. En uiteraard blader je snel door naar de gunningscriteria om te kijken of je hieraan goed invulling kunt geven. Maar hoe versla je de sterkste speler in de markt?

Beoordelingsruimte

De beoordelingscommissie mag bij de beoordeling alleen punten toekennen aan elementen die raakvlak hebben met het (sub)gunningscriterium. Zo zal je bij het (sub)gunningscriterium ‘implementatieplan’ geen punten krijgen voor het feit dat jouw organisatie een erkend leerbedrijf is.

Invalshoek concurrentie

Uitgaan van je eigen kracht is goed, maar vergeet de concurrentie niet. Wie is je sterkste concurrent en welke strategie zal deze kiezen op de verschillende gunningscriteria? Wanneer je eerder hebt ingeschreven, dan kan een gunningsbeslissing uit het verleden mogelijk inzicht verschaffen hoe deze zich destijds onderscheidde.

Zo ben je onderscheidend

Kun je meer beloven dan de (minimum)eisen die in het Programma van Eisen staan? En heeft uw bedrijf een (aantoonbare) unieke benadering/werkwijze die waarde toevoegt zonder extra kosten voor de opdrachtgever? Benoem dat vooral! Beschrijf hoe je de opdracht zal uitvoeren en benoem de specifieke voordelen van je werkwijze. Wees realistisch, wees geen cowboy.

Concurreren op prijs

Wanneer je op kwaliteit beperkte waarde kunt toevoegen, dan zal jouw prijs van doorslaggevend belang moeten zijn. Maak een schatting en calculeer hoe je op basis van prijs de sterke concurrent kan verslaan. Indien je teveel moet bijpassen op de prijs om te winnen, dan is het misschien niet de meest geschikte aanbesteding. In dat geval: no bid!

Hulp nodig bij de bid/no bid beslissing? Gebruik de volgende tool: https://aanbestedingszaken.nl/tool-bid-or-no-bid/

Gerelateerde artikelen

Geen antwoord gevonden of wilt u meer weten?

Neem contact met ons op voor meer informatie.