Abnormaal lage inschrijving

Abnormaal lage inschrijving

Een inschrijver dient een realistische inschrijvingsprijs in te dienen. Indien een inschrijfsom wordt ingediend die in verhouding tot de te verrichten werken, leveringen of diensten abnormaal laag lijkt, dan verzoekt de aanbesteder om een toelichting op de voorgestelde prijs of kosten van de desbetreffende inschrijving.

Wanneer een aanbesteder een inschrijving betiteld als abnormaal laag, dan zal de inschrijving worden betiteld als ‘onregelmatig’. Dit heeft tot gevolg dat jouw inschrijving terzijde wordt gelegd: je maakt geen kans meer op gunning.

Het is in de praktijk lastig vast te stellen waar de scheidslijn ligt tussen een scherpe aanbieding en abnormaal lage aanbieding. Een inschrijver is gerechtigd om een inschrijfsom aan te bieden die beneden de externe kostprijs ligt. Een inschrijver kan ervoor kiezen om laag in te schrijven omdat zij veel personeel ‘op de bank’ heeft zitten’.

Er is geen vaste regel wanneer er sprake is van een abnormaal lage inschrijving. Het is dus niet zo dat een prijsafwijking van 20% met de nummer twee een abnormaal lage prijs impliceert.

Gerelateerde artikelen

Geen antwoord gevonden of wilt u meer weten?

Neem contact met ons op voor meer informatie.