Drie versies en tegenlezen
Na het opstellen van het raamwerk kun je aan de slag om je kwaliteitsstukken te schrijven. Het is verstandig om in de inleiding aan te geven hoe jouw aanpak bijdraagt om de doelstellingen van de aanbesteder te behalen. Vervolgens ga je in op elk (sub)gunningscriterium.
Brons, zilver en goud.
Door te werken met drie versies breng je in de loop van de tijd scherpte aan in je aanbieding. Laat elke versie door een collega tegenlezen, bij voorkeur meerdere collega’s. Zorg dat de inschrijving een gedragen stuk wordt van de hele organisatie.
In de bronzen versie is het belangrijk om uitgebreid in te gaan op alle gevraagde onderdelen. Doordat je reeds een raamwerk hebt, weet je al op alineaniveau welke onderwerpen aan bod komen. In deze versie beschrijf je al concreet je werkwijze.
In de zilveren versie kijk je of je verhaal duidelijk en consistent is opgebouwd. Deze versie dient al SMART te zijn geschreven. Het is aan te raden om de zilveren versie tegen te laten lezen door een persoon die niet werkzaam is binnen jullie bedrijf. Deze persoon signaleert vaak onderdelen in je inschrijving die niet helemaal duidelijk zijn. Daarnaast merkt deze persoon vaak ‘te kort door de bocht’ zinnen terug.
In de gouden versie worden de puntjes op de i gezet. Kijk hierbij of je alinea’s mooi met elkaar kan verbinden. In deze versie kijk je kritisch of je bidthema en andere accenten goed naar voren komen. Nadat je tevreden bent over de inhoud kijk je nog een keer naar de uniformiteit van je woordkeuze. Tot slot start je aan de grammaticale check.
Nadere context over de verschillende versierondes kun je vinden op de volgende (Engelstalige) website: https://www.julianmidwinter.com.au/2015/04/rock-scissors-paper-the-power-of-three-tender-reviews/
Zie ook: https://www.kollektif.nl/content-marketing/goede-teksten-schrijven-met-dit-schrijfproces