Zittend leverancier
Een toekomstige opdracht is in het verleden vaak al een keer eerder aanbesteed. Omdat het contract expireert is de aanbesteder verplicht om de opdracht opnieuw in de markt te zetten. Een zittende leverancier kan in het voordeel zijn, maar dat hoeft niet. Aanbestedingszaken heeft de voor- en nadelen van een zittend leverancier voor jou op een rijtje gezet.
Voordeel 1: positieve prestaties
De zittende leverancier zit in een voordelige positie wanneer de aanbesteder tevreden is over zijn prestaties. Het kan zo zijn dat de aanbesteder daarom niet persé zit te wachten op een andere partij. Vanuit de Aanbestedingswet 2012 mag de aanbesteder niet toeschrijven naar deze leverancier. Evenmin mag de zittende leverancier worden voorgetrokken bij de beoordeling. De inschrijver die de beste prijs-kwaliteitsverhouding aanbiedt behoort immers te winnen.
Voordeel 2: kennisvoorsprong
De zittende leverancier is goed op de hoogte hoe de aanbesteder haar bedrijfsprocessen heeft ingericht. Deze leverancier weet hoe de interne communicatielijnen lopen. Hoewel een aanbesteder alle geïnteresseerden inzicht moet geven over de opdracht en alle kernmerken daarvan, weet de zittende leverancier meer dan de rest.
Voordeel 3: kostenopbouw
De zittende leverancier kan vaak uitrekenen wat zijn huidige uitvoeringskosten zijn. Tevens kent zij de huidige contractwaarde. Dit is zeer bruikbare informatie voor de prijsstrategie van de toekomstige aanbesteding.
Voordeel 4: bij-verkopen
Het komt regelmatig voor dat een aanbesteder in de loop van de tijd meer afneemt bij de leverancier dan oorspronkelijk beoogt. Wanneer de zittende leverancier weet dat er waarschijnlijk up-selling gaat plaatsvinden, dan kan zij de inschrijfprijs op deze aanbesteding zelf laag houden. Het verdienmodel is dan gericht op complementaire verdiensten.
Nadeel 1: Aanbesteder is niet tevreden
Wanneer de aanbesteder niet tevreden is over de uitvoering, dan zal de beoordelingscommissie waarschijnlijk kritisch kijken naar de toekomstige inschrijving. De zittende leverancier heeft weet wat goed te maken.
Nadeel 2: Te weinig innovatie
Wanneer een leverancier niet proactief handelt en onvoldoende innoveert, dan zal de aanbesteder de leverancier makkelijker vervangen. De huidige markt kan meer waarde toevoegen.